plæneklipper-forårsklar

Gør din plæneklipper forårsklar – sådan gør du!

Der findes to måder hvorpå du kan gøre din plæneklipper/græsslåmaskine forårsklar. (1) Du kan vælge at betale en autoriseret servicemand til at fikse det for dig, eller (2) du kan gøre det selv. Faktisk er det ikke så svært at gøre det selv, læs bare med her.

 

Et typisk forårstjek indeholder:

  • Slibning af knive
  • Rengøring af plæneklipper/græsslåmaskine uden på og inden under klippeskjoldet
  • Olieskift
  • Undervognsbehandling af klippeskjold
  • Skift tændrøret hvis det trænger
  • Smør cylinder, kabler og andre bevægende dele
  • Rens luftfilter

Slibning af knive

Som også er nævnt i et tidligere indlæg med 4 enkle tips til at spare brændstof, bliver der nævnt at det er godt, altid at køre med skarpe knive. Man kan ikke undgå at sine knive med tiden går hen og bliver døve. Der sker ved hel almindelig græsslåning, men især hvis man kommer til at køre i en sten eller en gren som man ikke har fået fjernet fra græsplænen inden slåning.

Når kniven(e) er døve, skal motoren på plæneklipperen/græsslåmaskinen bruge endnu flere kræfter på at klippe græsset. Det resulterer i et øget brændstofforbrug, og en mindre pæn græsplæne.

 

Rengøring af plæneklipper/græsslåmaskine uden på og inden under klippeskjoldet

Inden du sætter din plæneklipper/græsslåmaskine til side, er det vigtigt at du har gjort den godt ren for græs og andet snavs – specielt græs, da det vil øge rustdannelsen hvis ikke du får det fjernet. Det kan være en idé at bruge en stålbørste til at fjerne græs under klippeskjoldet.

 

Olieskift

Alt afhængig af hvor meget du har kørt med din plæneklipper/græsslåmaskine, kan det være en god idé at skifte olie en gang om året. Vi anbefaler at du om efteråret tømmer motoren for olie, sådan olien ikke ligger og bliver træls i motoren; husk ikke at starte motoren, når du ikke har olie på. Gør du det, vil der ikke være noget til at smøre lejre og andre dele i motoren, og den vil derfor gå hen og ”sætte sig”. Når først det er sket, er der ikke andet at gøre end at du må ud for at købe en ny motor, eller en hel ny plæneklipper/græsslåmaskine.

Du kan se om din plæneklipper/græsslåmaskine mangler olie ved at se på farven. Har olien en brunlig-gennemsigtig farve, så er det tegn på at olien ikke er så slidt, og du kan derfor godt køre noget mere, inden det bliver nødvendigt at skifte olie. Ser olien derimod meget sort ud, er det på tide at du får skiftet olie. Gammel olie har en dårligere smørerevne end ny olie. Derfor slider du mere på motoren, hvis du køre med gammel olie i stedet for ny olie. Du vil dermed også mindske din plæneklippers/græsslåmaskines levetid – så husk at være nøje opmærksom på olieniveauet og oliekvaliteten.

Det kan godt betale sig at give lidt ekstra for olien, da det typisk holder længere, og har en bedre smøringsevne.

 

Hvornår bør du gøre din plæneklipper/græsslåmaskine forårsklar?

Der er delte meninger omkring, hvornår du bør gøre din plæneklipper/græsslåmaskine forårsklar. Dog mener vi at du bør gøre din plæneklipper/græsslåmaskine forårsklar om efteråret. Det skyldes bl.a. at olien i plæneklipperen/græsslåmaskinen ikke ligger og bliver træls i motoren, og ligeledes benzinen da man tapper det af om efteråret.

 

Evt. undervognsbehandling af klippeskjold

Det er ikke sikkert det er nødvendigt at plæneklipperens/græsslåmaskinens klippeskjold skal have undervognsbehandling, men det er heller ikke noget man behøver at give sit klippeskjold hvert eneste år. Plæneklipperens/græsslåmaskinens klippeskjold slides hver eneste gang du klipper græsplænen, og det resulterer i at det bliver tyndere og tyndere med tiden. Det kan forsage huller i klippeskjoldet, og det vil have nemmere ved at ruste. Af den grund, kan det være en god idé at give plæneklipperens/græsslåmaskinens klippeskjold noget undervognsbehandling, hvis ikke det allerede er gjort.

 

Skift tændrøret hvis det er nødvendigt

Det er tændrøret som antænder benzinblandingen i cylinderen i din plæneklipper/græsslåmaskine, og det er derfor vigtigt at det også er i orden, for at få den rigtige forbrænding i motoren. En dårlig forbrænding vil være mere belastende for miljøet og gør at brændstoffet ikke rækker så langt.

Måden hvorpå du kan se om plæneklipperens/græsslåmaskinens tændrør trænger til at blive skiftet, er ved at se farven på tændrøret. Hvis tændrøret er meget sort, er det typisk tegn på, at det ikke forbrænder brændstoffet så godt.

 

Smør cylinder, kabler og andre bevægende dele

Når du sætter din plæneklipper/græsslåmaskine til side efter en sæson, er det en god idé at skrue tændrøret af, og dernæst tilsætte en smule olie til cylinderen. Efter det, rykker du et par gange i snoren for at smøre cylinder og stempel. Det er en god idé, for så er cylinderen ikke helt tør gennem hele vinteren, og du får en sundere motor.

For at undgå at kablerne på din plæneklipper/græsslåmaskine ikke ender med at ruste eller gå meget stramt, er det en god idé at smøre dem med olie.

Der skulle ikke være nogen bevægende dele udenpå din plæneklipper, som skulle kunne tage skade at en smule olie, så smør bare løs. Husk dog ikke at bade din plæneklipper/græsslåmaskine ind i olie, men kun anvende en lille mængde (få dråber) til at smører med.

 

Rens luftfilter

Der er vigtigt at du minimum en gang om år renser dit luftfilter på din plæneklipper/græsslåmaskine. Luftfilteret har den opgave at rense luften, som karburatoren blander i benzinen inden det antændes. Det er meget vigtigt at den luft er helt ren, for ikke at få snavs ind i motoren, og derfor er det også meget vigtigt med et rent luftfilter.

 

Spar penge

Når din plæneklipper/græsslåmaskine skal gøres forårsklar, er der den dyre og den billige metode. Den dyre, men også klart den nemmeste måde, er at få et autoriseret værksted til at ordne det. Den billige metode er at ordne det selv. Det tager selvfølgelig lidt ekstra tid, men du sparer til gengæld op omkring 500-1500 kroner. Hvis du alligevel føler at du er helt på bar bund, så kan det måske alligevel betale sig at tage de ekstra timer på jobbet, og lade andre om din plæneklipper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *