pæn græsplæne

Hvordan får man en pæn græsplæne?

Der er nærmest ikke noget værre end en grim og tynd græsplæne. Når de fleste tænker på en pæn græsplæne, så er det en plæne hvor græsset står tæt og er pæn grøn.

Hvordan får man en pæn græsplæne, spørger du nok? Faktisk er det slet ikke så svært at få en pæn græsplæne – det kræver bare lidt pleje.

Der findes en del ting som du kan gøre, for at få en flottere græsplæne som både er grøn og blød, og som samtidig er fri for mos og ukrudt. Nedenfor har vi lavet nogle punkter som du kan være opmærksomme på. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke nødvendigvis er nødvendigt at tage højde for alle punkterne for at få en pæn græsplæne.

 

Undgå sneskimmel

Sneskimmel er en sygdom som især berører græsplænen. Sneskimmel er en svampesygdom, som i modsætning til mange andre svampesygdomme, trives godt i lave temperaturer. Sneskimmel trives bedst i et fugtigt miljø kombineret med lave temperature. Af den grund hedder sygdommen ‘sneskimmel’ da en græsplæne dækket af sne, giver de bedste forhold for sygdommen. Når det så er sagt, så kan svampesygdommen også komme til sin magt, uden at være dækket af sne. Hvis man f.eks. ikke får klippet sin græsplæne til en forholdsvis lav højde inden vinteren træder til, kan det også føre til sneskimmel.

Hvis alligevel uheldigt skulle være ude, kan du stadig godt slippe af med sneskimlen. Det er dog vigtigt at understrege at du ikke må benytte dig af jernvitrol som ellers er ret effektivt, da det er ulovliggjort.

Der som du så istedet kan gøre, er disse følgende ting.

  • Slå græsplænen for sidste gang i oktober måned. Det gør at græsplænen ikke er for lang igennem vinteren, og derfor nemmere kan få luft til rødderne.
  • Riv blade og andet sammen. Det er vigtigt at du sørger for at rive noget som nedfaldne æbler og blade væk fra græsplænen.
  • Undgå at berøre det udsatte græs med sneskimmel for meget.
Giv græssets rødder luft

En anden vigtig ting man nemt kan gøre, er at give græssets rødder noget luft. Det er en god idé fordi det både giver luft til rødderne, men det er også fordi at regnvandet nemmere kan trække ned til rødderne.

Hvordan giver man så græsset rødder noget luft? Jo, det kan du gøre med en plænelufter, som vi har givet nogle gode eksempler på nedenfor. Fordelen ved en plænelufter er som beskrevet, men også at rødderne bliver delt. På den måde får man en masse nye skud.

Texas plænelufter

Simpel og smart plænelufter/mosfjerner fra Texas som specielt er praktisk i mindre haver.

Køb hos Texas

Texas plænelufter til havetraktor

Plænelufter fra Texas som er beregnet til havetraktorer. Det smarte ved denne i forhold til så mange andre plæneluftere til havetraktor er, at der er monteret hjul derpå. Det gør det nemmere at transporterer den over f.eks. en vej.

Køb hos Texas

 

Efterså med nye græsfrø

En græsplæne vil med tiden se lidt pisten og tynd ud. Det kan man undgå ved at så efter, sådan sin plæne mere mere tæt. Det er en god idé at så efter i starten af foråret, sådan frøene har tid til at spire og gro hen over sommeren.

 

Gød græsplænen

Hvis man vil have sig en pæn grøn græsplæne, så skal græsset have sine nødvendige næringsstoffer. Disse næringstoffer kan give græsset, vha. gødning.

Når man gøder sin græsplæne, er det vigtigt at man bruger den rette dosering. Hvis man bruger for meget gødning, sker der nemlig det, at græsset “brænder af”. Det vil med andre ord sige, at græsset tager skade af den pludselige store mængde næring, så det i værste tilfælde dør.

Grundet overstående, er det en god idé at man gøder jævnligt men i mindre perioder. Den metode er også mere effektiv.

Når det kommer til gødning, så er der to typer af gødning:

  • Kunstgødning (uorganisk gødning)
  • Naturgødning (organisk gødning)

 

Hvilken type gødning man vælger, er naturligvis op til en selv. Der er som sådan ikke noget rigtigt eller forkert valg, men hvis man gerne vil have sin have dyrket så økologisk og miljøvenligt så muligt, så skal man vælge naturgødning. Naturgødning er ikke bare godt fordi det er naturligt. Naturgødning er også mere langtidsvirkende, hvilket også har sine fordele.
 

Klip græsset med skarpe knive

Det er vigtigt at man klipper sin græsplæne med skarpe knive på sin plæneklipper. Det giver et pænere resultat, men man er også mere skånsom overfor græsplænen. Hvis man nu derimod klipper sin græsplæne med uskarpe knive, vil man risikerer at rykke mange rødder op af jorden.

 

Vand ikke for ofte

Selvom man ikke skulle tro det, så kan græs også godt få for meget vand. Det er derfor vigtigt at man kun vander i tørre perioder. Når græsset får for meget vand, er det nøjagtig det samme der sker i en stueplante der har fået for meget vand. Det kan nemlig føre til, at planten går hen og dør. Det skyldes simpelthen at planten får så meget vand, at rødderne ikke kan nå at optage det hele.

 

Spørg en gartner

Hvordan man får en pæn græsplæne, er der flere måder på, og vejen dertil er forskellig fra græsplæne til græsplæne. Derfor kan det være godt givet ud, at spørge en gartner til råds. På den måde kan du få et helt præcist bud på, hvordan din græsplæne kan blive pæn igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *